Diabetis 2 giver vægtforøgelse

Du læser en tråd i debat > vægtforøgelse


#1
Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Jeg har fået konstateret diabetis 2 for et par år siden, og har samtidig oplevet en kraftig vægtforøgelse de senere år.. I den forbindelse fremkommer udsagn i retning af at sygdommen er en livsstilsygdom, som er et resultat af overindtag af usund mad og for meget. Imidlertid har jeg undersøgt påstanden og forskere udtaler, at man ikke kender årsagen til diabetis 2. Altså konklusion: Vægtforøgelse kan lige så godt være et resultat af sygdommen diabetis 2.
Imidlertid ved man, at vægttab og god motion kan nedsætte symptomene, altså bedre sukkermålinger i blodet og få sygdommen til at forløbe roligt.
I virkeligheden kan man påstå, at årsagen til man er blevet fed skyldes sygdommen diabetis 2. Sygdommen gør, at kroppen reagerer, så den kræver mere føde ligesom energiomsætningen er ret lav.
Mange føler en fordømmelse over de påstulater der udsendes fra politiker og endog visse læger om at diabetis 2 er en livsstilssygdom, som skyldes dårligt og usundt liv med for meget madindtag.
Det må være på tide at få gjort op med denne myte.
13 år13. januar 2011 kl. 15:27
#2
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Undskyld - men det er da vist at stikke sig selv blår i øjnene at påstå diabetes 2 kom før overvægten.. Når man er overvægtig forsøger man altid at give alt andet end sig selv skylden.. Jeg har også fået konstateret diabetes for ca 2 år siden. efterfølgende vægttab samt daglig motion har hjulpet så jeg er flere gange gået ned i medicin. Sygdommen diabetes 2 opstår enten som følge af arvelig belastning eller kombinationen overvægt/manglende motion. Vi kan jo lige så godt være ærlige overfor os selv..
13 år14. januar 2011 kl. 06:40
#3
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Videnskabeligt kender man ikke årsagen til diabetes 2. dvs. man ved ikke om det er arveligt, udspringer af overvægt/manglende motion eller noget helt tredje. Det er altså gætteri, der nok udspringer af det der passer til en selv. F.eks. politikere bruger sygdommen til at indføre afgifter på fedt. Dermed siger jeg ikke at overvægt ikke er skadelig. Det er det. Forhøjet blodtryk, slidgigt, generelt dårligt velvære og sikkert mange andre ting kan være et resultat af overvægt.
En overvægtig person, der har fået konstateret diabetes 2, kan sagtens have gået med sygdommen i mange år også før overvægten er indtrådt. Har man fået taget blodsukkermålinger, har lægen nok ikke syntes det har været et problem, når målingen har ligget indenfor den anerkendte tolerance. Det er jo som regel diabetes 2 bliver konstateret, når overvægten er et problem. Man kunne få den tanke, at det så er sygdommen, der fremprovokerer overvægten – selvfølgelig er man jo dog selv herre over hvad og hvor meget føde man indtager. I de lande, hvor økonomien tillader det, vil en person ofte være fristet til overindtag af fødevarer, tilskyndet af sygdommen modsat fattige lande, hvor diabetes 2 ikke konstateres.
Samtidig ved man, at der er en sammenhæng mellem overvægt/manglende motion, idet vægttab og motion kan mindske symptomerne. Så har man fået konstateret diabetes 2 er vægttab og motion yderst anbefalelsesværdigt.
13 år14. januar 2011 kl. 10:02
#4
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Må altså tilslutte mig Xavier!

Hvis der var et reelt hold i det, hvorfor har man så ikke hørt om det noget før fra disse såkaldte forskere???

Du modsiger også lidt dig selv - Først kender man ikke årsagen og dernæst skriver du, at man i virkeligheden kan påstå, at fedmen skyldes sygdommen... Øhhh, kender man så årsagen eller hvad???

Men fint nok, hvis du selv tror på det!

Hvem kom så først - Hønen eller ægget ;o)
13 år14. januar 2011 kl. 16:49
#5
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Sikke noget sludder.
type 2 diabetes opstår som kombination af fedme, dårlig kost, ringe motion og gener.
Der er en STÆRK positiv korrelation mellem mængden af fedtvæv (og BMI) og forekomsten T2D.
Det er ligeledes vist at det bl.a. er visse cytokiner fra fedtvævet som er medvirkende til at forringe glukose optag i cellerne i hele kroppen, og desuden ødelægger de beta-cellerne i bugspytkirtlen (dem der producerer insulin). Jo mere fedtvæv jo flere cirkulerende cytokiner...jo flere cytokiner jo mere insulin resistens. Det vil sige, at selv om en overvægtig person spiser sundt og motioner meget vil der oftest være større risiko for at udviklet T2D, en var det en slank person, da fedtvævet spiller en stor rolle ved udvikling af insulin resistens.
Jeg burde vide det da jeg specialiserede mig i det.

v.h. en cand. scient. i human ernæring

p.s. forresten kom ægget først...men det er en hel anden historie. :)
13 år18. januar 2011 kl. 15:09
#6
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
det er således at hvis man er disponeret for at få DM typr 2 så kan man sagtens fp det selv om man er tynd.. som oftest hører man bare i medierne om dem der får det fordi de er overvægtige... de fleste af de patienter jeg håndterer med DM2 har dog overvægt som en stor del af årsagen til problemet men det betyder ikke at de ikke kunne have fået det hvis de ikke var overvægtige.
faktisk er den del diabetikkere i den situation at de taber sig ret meget i vægt i den periode fra sygdommen opstår til sygdommen konstateres og behandles da deres kulhydrater ikke optages ordentligt men ligger frit i blodet.. da hjerne, hjerte og muskler kun kan få energi fra glykose som er sukker(kulhydrat) i dets simpleste form sker der det at kroppen nedbryder muskler(som knogler fraset er det tungeste i kroppen) fordi de byggesten som de består af et lettest tilgængeligt ift at omdanne til glykose. dette er den samme proces der er årsag til at diabetikkere risikerer at gå i ketonstoffogiftning da det er en direkte konsekvens af nedbrydning af kroppens celler.

Hvis man har en tendens til at tage på mens man tager medicin for DM uanset om det er type 1 eller 2 er det dog imidlertid et symptom på at man spiser forkert.
Det er således at når man er i medicinsk behandling for diabetes så betyder det at man optager kulhydraterne på samme måde som ikke diabetessyge mennesker hvilket betyder at du kan tage på af det du spiser...dette skal dog ikke opfattes som en grund til ikke at tage medicinen da det er en sikke måde at ende på sygehuset på med ketonstofforgiftning.

Det er dog et forkert udsagn at der ikke er forklaring på årsagen til diabetes type 2, det er en lille forveksling da det er type 1 man ikke har en forklaring på men man mener det er resultatet en virusbetinget autoimun sygdom. Type 2 diabetes har man efterhånden gang på gang bevist hænger sammen med arv og spisevaner.
Men fedt midt på maven også kaldet bugfedt er nok den mest udbredte årsag til diverse livsstilssygdomme inkl diabetes (som egentligt er lidt morsomt bliver kaldt en livsstilssygdom da den arvelige faktor spiller lige så stor rolle)
Har gennem tiderne set patienter på 45kg med DM2 og patienter på 200kg der ikke havde det så dem der læser for mange aviser, sladderblade og ser for meget tv har kun den viden som kommer fra journalister og ikke fra den virkelige verden og de færreste journalister ser en god historie i arvelige faktorer
12 år7. januar 2012 kl. 10:12
#7
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Mon ikke oplysningerne er bedre end de nogen sinde har været...ikke mindst ang. arvelige faktorer. Der har aldrig før været så mange med diabetes 2 som i dag. Er man overvægtig eksploderer risikoen. For 30 år siden var der meget få overvægtige i forhold til i dag. Og de jeg var barn i 60erne husker jeg kun der i denne by var en eneste. Jeg som har stofskiftesygdom har også begrundet mistanker om det var i min mormors famile der er bare ingen at spørge. Har en søn som fik diabetes 1 da han var 28 arvet fra sin farfar og begrundelsen for han først fik det der var fordi han har levet rimeligt sundt hidtil. Er man særligt disponeret er det godt at vide.
Jeg er ikke enig i at det er fordømmende hvis man f.eks ved begge forældre har haft diabetes 2 grundet overspisning og man selv har vejet 150 kilo i mange år. Så kan det vel ikke komme bag på en. Alle vil få det.
Jeg kan godt blive forarget over personer som ikke spiser sundere af den grund.Eller ændrer sine vaner.
Ligesom fedmeopererede som selv har været i overhængende livsfare grundet usund kost og overspisning overfører vaner til børnene. Ikke ændrer vaner.
12 år10. januar 2012 kl. 10:52
#8
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
ok min mand har DM type 1 og har aldrig været overvægtig og er den eneste i sin familie nogensinde med den sygdom.... jeg har fakkertalt set en del patienter der var svært svært svært overvægtige som ikke havde hverken type 1 eller 2...
den arvelige faktor er mest relevant for type2 og der er endnu ikke påvist arvelig faktor for type 1... igen man har en formodning om at det årsages af en virus der efter at have angrebet kroppen kan få bugspytkirtlens endokrine funktion til at gå i stykker... man har samtidigt en formodning om at dette kan være årsag til at så mange flere med type 1 får prancreatitis(betændelse i bugspytkirtlen) end dem med type 2
12 år10. januar 2012 kl. 11:07
#9
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
Jo jeg har været hos dygtig endokrinolog som er speciallæge for diabetes og stofskifte. Siger det er arveligt og springer et led over. Min søn og min afdøde svigerfar har altid været meget slanke. Men min søn er så nu yderligeer blevet for undervægtig efter tarmproblemer.

Min svigerfar havde fra tidl. ægteskab 2 børn disse er ikke vidende om hans diabetes..de har måske oldebørn nu. Som barn blev min mand og hans søster indkaldt i det man forskede i arvelighed. Det var en sjældenhed dengang. Men der er mange som måske ikke lige kender deres aner 100 %..når hver 10 ikke har den far de tror.
Men dem jeg kender og har kendt med diabetes 2 har foretrukket fed mad og spist meget. Nogen indrømmer det andre ikke.
12 år10. januar 2012 kl. 12:35
#10
re: Diabetis 2 giver vægtforøgelse
ltc.dk/index.php?option=com_content&task=view&id=123&Itemid=128...fedme og diabetes 2.
12 år10. januar 2012 kl. 12:41



For at deltage i debatten:
Log ind
eller opret en profil, hvis du ikke allerede er medlem

Henter...
window.addEventListener("load", function(){ setTimeout(function () { if (typeof window.cookieconsent !== 'undefined'){ window.cookieconsent.initialise({ "palette": { "popup": { "background": "#444" }, "button": { "background": "#f0ad4e", // orange: "#f0ad4e", //"#14a7d0" //grøn: #5cb85c "text": "black" } }, "theme": "classic", "position": "bottom", "static": false, "type": "opt-in", "content": { "message": "🍪 Cookieinfo

Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ", "dismiss": "OK", "allow": "Det er fint", "deny": "Afvis", "link": " cookiepolitik.", "href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/" }, onInitialise: function(status) { if(status == cookieconsent.status.allow) { runScriptsRequiringConsent(); } }, onStatusChange: function(status) { if (this.hasConsented()) { runScriptsRequiringConsent(); } /*else { document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; }*/ createCookie("cookieconsent_time","now",365); } }) } }, 1000); });