Hvor præcist skal du indtaste din mad

Video: Hjælp til hvor præcist, du bør indtaste din mad

Følgende afsnit fortæller næsten det samme som videoen ovenfor - se næste afsnit om brug af standardmængder, hvis du allerede har set videoen.

Gode råd til indtastning af gram

Jeg vil anbefale dig, at du vejer alt, du spiser de første uger.

Find din køkkenvægt frem, gæt før du vejer og vej dernæst din mad. Når du bliver god til at ramme nogenlunde præcist, kan du holde dig til at gætte fremover - og eventuelt foretage nogle kontrolvejninger indimellem.

Vælg nogle få tommelfingerregler at vurdere ud fra - eksempelvis:

• 1 tsk mel: 3 gram
  • 1 skive hamburgerryg: 10 gram
  • 1 æg: 60 gram
  • 1 dl væske: 100 gram

Herudover kan du benytte dig af programmets standardvejninger. Der kan f.eks. være angivet "1 stk", "1 spiseske", "1 dl" osv. ved de enkelte fødevarer.

Bliv ikke for opslugt af, at alt skal være helt nøjagtigt

Uanset hvor umage du gør dig i at veje din mad, så vil du aldrig få et nøjagtigt billede af dit kalorieindtag. Du vil dog få et brugbart billede, for det er nu engang sådan, at chokolade indeholder mange gange flere kalorier end salat. Den samme upræcise beregning gælder for dit kalorieforbrug - men også her forholder dig sig altid sådan, at du sætter din forbrænding betydeligt op ved f.eks. en times løb i stedet for en time på langs på sofaen.

5 grunde til at kostprogrammer altid kun være vejledende:

• Data for fødevarer er gennemsnitlige værdier
  • Producenter må vælge imellem flere metoder til at angive kalorieindhold
  • Alle kroppe kan ikke sættes på én formel
  • Makronæringsstoffer - f.eks. protein - nedbrydes forskelligt i kroppen
  • Væske i syltede produkter indgår forskelligt på næringsdeklarationer - nogle gange tælles det med, andre gange gør det ikke - det er op til producenten

Der findes endda mange flere fejlkilder for kostberegningsprogrammer end de her nævnte. Men ofte har de så lille betydning i praksis og fordelene ved, at du bliver klogere på din mad, vil være større.

Den eneste grund til ikke at anvende et kostprogram er, hvis du lader dig opsluge af for mange detaljer, og dette går hen og hæmmer dig i din hverdag. Det må det ikke. Selvfølgelig skal der lægges en indsats i at få indtastet din mad - men undlader du at deltage i sociale arrangementer eller lignende, fordi du oplever, at det bliver for besværligt at indtaste, vil jeg på det kraftigste opfordre dig til, at du finder en anden vej til dit vægttab.

Kostprogrammer er rigtig gode, hvis du benytter dem, som de vejledende redskaber de er. Så kan de i dén grad fremme din sundhed i hverdagen.

Benyt programmets mængder

Du kan altid indtaste et specifikt antal gram af en fødevare. Herudover kan du på nogle af fødevarerne finde standardvejninger.

Klik på gram, når du ser en lille pil () på knappen. Pilen indikerer, at du kan vælge imellem mængder, som allerede er indtastet i programmet. Det kan eksempelvis være:

• stk
  • pose
  • flaske
  • bøtte
  • håndfuld
  • tsk (teske)
  • spsk (spiseske)
  • dl (deciliter)
Skærmbillede: Vælg iblandt de mængder ved madvarerne