Stenalderkost vs. NNR kost

Du læser en tråd i debat > spørg en studerende

#1
Stenalderkost vs. NNR kost
Hejsa

Jeg har bemærket, at både Lone og jer studerende synes at have en forkærlighed for NNR kost anbefalingerne, og afviser stenalderkost (og anden høj-protein kost) som unødvendig og måske endda skadeligt.

Giver den seneste forskning (af Mellberg et al) jer grund til at revidere den "blinde" anbefaling af NNRs kost i forbindelse med vægttab og fastholdelse af muskelmasse under vægttabet?


Hilsen
Katrine
10 år25. februar 2014 kl. 08:47
#2
Hej Kathrine

Når vi anbefaler ud fra NNR er det fordi at de anbefalinger har størst videnskabeligt belæg. Mellberg et al er et forsøg over 2 år med 70 kvinder, og dette udligner ikke forsøg med f.eks. 1000 mennesker over 10 år. Jeg skal slet ikke udelukke at anbefalingerne kan ændre sig, men indtil videre bliver vi nødt til at gå ud fra det der har størst videnskabelig sikkerhed. Dette også fordi vi ikke kender de langsigtede konsekvenser af denne kost.

Mht. vægttab undrer det mig ikke at paleo gruppen tabte sig mest, da der er skåret mange fødevarer ud af deres kost. Det samme ville ske hvis man kraftigt begrænsede fedt eller protein, da valgmulighederne bliver færre. Efter 24 måneder var forskellene i vægttab dog ikke signifikante.

Desuden sås det i netop denne undersøgelse at dem på paleo diæten tabte mere muskelmasse end kontrolgruppen, henholdsvis 1,3 og 0,4 kg. Så selvom denne gruppe tabte flest kg, tabte de også mere muskelmasse, fordi kroppen bliver nødt til at omdanne proteinet til energi fordi der ikke er nok kulhydrat at tage af.

Til sidst skal det lige siges at i undersøgelsen overholdt paleo gruppen ikke at de skulle spise 30 % protein (de spiste mindre) og kontrolgruppen spise ligeledes ikke de 55 % kulhydrat de skulle. Dette gør det endnu sværere at konkludere noget.

Mvh

Camilla

Ps. Den bedste måde at undgå at tabe muskelmasse, både når vi vil tabe os, men også generelt, er at styrketræne, hvilket anbefales alle, især kvinder, da vi mister meget muskelmasse i takt med at alderen stiger, hvilket øger vores risiko for knogleskørhed.
10 år25. februar 2014 kl. 10:09


For at deltage i debatten:
Log ind
eller opret en profil, hvis du ikke allerede er medlem

Henter...
window.addEventListener("load", function(){ setTimeout(function () { if (typeof window.cookieconsent !== 'undefined'){ window.cookieconsent.initialise({ "palette": { "popup": { "background": "#444" }, "button": { "background": "#f0ad4e", // orange: "#f0ad4e", //"#14a7d0" //grøn: #5cb85c "text": "black" } }, "theme": "classic", "position": "bottom", "static": false, "type": "opt-in", "content": { "message": "🍪 Cookieinfo

Madital.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, analysere trafikken samt til at markedsføre vores website. Du kan til enhver tid ændre dit valg via vores ", "dismiss": "OK", "allow": "Det er fint", "deny": "Afvis", "link": " cookiepolitik.", "href": "https://www.madital.dk/om-madital/vilkaar-og-betingelser/cookiepolitik/" }, onInitialise: function(status) { if(status == cookieconsent.status.allow) { runScriptsRequiringConsent(); } }, onStatusChange: function(status) { if (this.hasConsented()) { runScriptsRequiringConsent(); } /*else { document.cookie = "_ga=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gat_UA-1116525-1=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; document.cookie = "_gid=;domain=.madital.dk;expires=Thu, 01 Jan 1970 00:00:00 GMT;path=/"; }*/ createCookie("cookieconsent_time","now",365); } }) } }, 1000); });